Original article here

books by mike gruntman   Mike's books

Mike's videos on satellite orbits    videos by mike gruntman

Успокояване. Мюнхенско споразумение.


Редакционен коментар в списание "Nature", 1938 г.


"Nature" е водещо международно списание за наука, излизащо седмично.


Грозен пример за успокояване.


Не сте ли чували наскоро подобни приказки за дипломацията, която трябва да се работи, и морализиращи речи за грижовните Обединени нации, Нобеловите мирни награди и благородни цели за световен мир и справедливост от просветени глави на либералната левица и други самопровъзгласени (интелектуални) личности? Нещо ли се учат те някога?

Докато мастилото още беше мокро на редакционния коментар в "Nature" (по-долу), националсоциалистическите германци вече влизаха в части от Чехословакия ... Местните евреи бяха незабавно стиснати, а пътят към погрома "Кристална нощ" в Германия - само след седмици - беше вече широко отворен, чакайки подходящ момент ... Останалата Чехословакия щеше да бъде унищожена след няколко месеца ...

Какво направиха просветените и неоспорими интелектуалци, когато това се случи? Те отидоха до близки кафенета за латета и споделяне на чувствата си ... Ох, извинявайте, но нямаше Starbucks в онези дни ...

М.Г., 2009

Маргинали и Съпутници

Текстът на този (не)прославен редакционен коментар следва по-долу.

Подпомагане на МираРедакционен коментар, "Nature", том 142, брой 3597, 8 октомври 1938 г.Споразумението, постигнато от конференцията с четири сили, състояла се в Мюнхен на 30 септември с цел намиране на мирно решение на спора между чехите и германците относно териториите, отделени на Чехословакия чрез мирни договори, следвали след Голямата война, означава началото на нова ера в историята на света и ще бъде благодарно посрещнато от научните работници в областта на природните и националните науки като важна стъпка в напредъка на етичната еволюция на човечеството.

Британският народ изрази ентусиазм за саможертвата и неуморните усилия, положени от г-н Невил Чембърлейн, премиер-министърът, за постигане на този резултат. Бяха направени предложения да се отвори национален фонд за данъци, а сър Чарлс Хайд предостави на Университета в Бирмингам сумата от £10,000, за да се създаде фонд или стипендия на Невил Чембърлейн. Подходящо признание, независимо от националността, може да бъде дадено и от Нобеловата мирна награда, която се връчва "на лицето, което най-много или най-добре е насърчило братството между нациите и отмяната или разпространението на стоящите армии и увеличение на мирните конгреси".

Незабавният обект на срещата между г-н Чамбърлейн, г-н Даладие, г-н Хитлер и сигнор Мусолини, усилена от писма от президента Рузвелт, беше да намерят мирно решение на остри спорове между чехите и германците; и въпреки че хората в Чехословакия естествено смятат наложените на тях условия за строги, те и другите нации щяха да пострадат много повече, ако активните враждебности в крайна сметка бяха трябвали да ги решат. По-важното дори от съгласието на четирите големи европейски сили относно новите граници между Германия и Чехословакия беше декларацията, подписана от г-н Чамбърлейн и г-н Хитлер като резултат от по-нататъшните им разговори.

"Ние считаме", казва се в нея, "че споразумението, подписано снощи, и Англо-германското морско споразумение са символ на желанието на нашите два народа никога повече да не воюват един срещу друг. Ние сме решени, че методът на консултацията ще бъде приложеният метод за решаване на всякакви други въпроси, които могат да засегнат нашите две страни, и ние сме решени да продължим усилията си за премахване на възможни източници на разногласия и така да съдействаме за установяването на мира в Европа."

Това, наистина, е крачка напред в насърчаването на мирни методи за решаване на спорове между нации; и колкото и да съжаляваме за нетърпимостта към интелектуалната свобода и преследването на беззащитни малцинства, с които Германия потискат напредъка на знанието и правата на човека, декларацията на новото англо-германско споразумение прави перспективата много по-светла. Преди шестдесет години друг премиер-министър, Дизраели, предотврати война между Русия и Великобритания с Договора за Берлин, като резултат от консултации с европейските съвети, и постигна "мир с чест". Надяваме се и вярваме, че резолюцията, направена сега между германския Фюрер и канцлера и британския премиер-министър, ще има по-дълготраен влияние от този, постигнат от Дизраели, за когото скоро след това беше казано:

"Когато 'мир с чест' бе донесен у дома;
   И там славата спира.
Заради мира дузина войни бе водена,
   И честта е напълно разрушена."